Editie aniversara - 40 de ani de la aparitie.
Prof. univ. dr. Dumitru Constantin-Dulcan a ajuns in atentia publicului larg indeosebi dupa publicarea, in 1981, a primei editii a acestei carti, Inteligenta Materiei, devenita imediat un bestseller. In anul 1992, cartea a fost distinsa cu Premiul pentru filosofie "Vasile Conta" al Academiei Romane.
Un impresionant volum de informatii, extras din principalele domenii ale cunoasterii, este admirabil sintetizat intr-o opera unitara, usor accesibila, scrisa intr-un stil limpede si atragator. Drumul materiei de la prima unda de lumina pana in clipa in care, prin intermediul creierului uman, se poate constientiza pe sine - acesta este continutul cartii Inteligenta Materiei.
Sunt eu insumi surprins de "longevitatea" acestei carti, pe care Editura Scoala Ardeleana o publica acum in cea de-a IV-a editie. Au trecut 40 de ani de la prima sa aparitie, in 1981. Evident, din respect pentru cititori, fiecare dintre aceste editii a fost completata cu noile achizitii stiintifice impuse de evolutia cunoasterii. Incercand o explicatie a acestui fenomen, cred ca succesul unei carti nu este datorat doar meritelor autorului, ci si continutului favorabil in raport cu momentul aparitiei si cu nevoia de informare a publicului cititor. Exista scrieri care nu mor niciodata pentru ca sunt intr-o continua consonanta cu aspiratiile permanente ale sufletului omenesc. Marile opere ale omenirii sunt un argument. Sunt, pe de alta parte, creatii, intre care as putea include si Inteligenta Materiei, menite sa aduca o orientare noua, necesara unui moment de tranzitie, o alta motivare a gandirii intr-un timp bine determinat. In ordinea inteligenta a Universului, avem cu totii un rost si, in definitiv, suntem autori la marea opera a existentei. Autori in sensul consacrat al termenului sau nu, de vreme ce existam, suntem interdependenti si necesari Universului. Important este sa constientizam acest mare adevar. Iata de ce am bucuria de a-mi exprima recunostinta fata de toti cei care impartasesc sentimentul de a fi. Suntem aici, in acest colt de Univers, expresia ultima a evolutiei. Mana unui arhitect inteligent si nevazut ne-a desprins din lut si ne-a construit dupa un plan din care transpare unicitatea sursei, treapta cu treapta, pana la nivelul creierului capabil sa se gandeasca pe sine. Tot ceea ce s-a intamplat, pentru noi s-a intamplat. Suntem rezultatul tuturor evenimentelor fericite si triste care ne-au precedat si cauza celor ce ne vor urma. Noi suntem cei ce lasam in urma splendorile spiritului si ruinele nimicniciei, pentru ca omul este singura fiinta de pe Terra careia i s-a dat sa se implice in demersul naturii prin extensia inteligentei sale. Aceasta este responsabilitatea sa de a fi. Omul nu poate trai pur si simplu, nu poate avea doar o existenta pasiva. Cu sau fara voia sa, el se implica in fizica Universului. Prin ganduri, prin actiune, prin faptele sale bune, prin faptele sale rele. Cand adevarul acesta ne va patrunde, abia atunci, in clipa astrala a devenirii noastre, se va aprinde in noi lumina inteligentei ce s-a regasit pe sine dupa o lunga ratacire pe carari de Univers. - Dumitru Constantin-Dulcan..